Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Πρόταση για να ζήσουμε καλύτερα χωρίς κόμματα - Είναι εφικτό!


Αγαπητοί φίλοι,

Θα ήθελα πριν αρχίσω να σας πω δυο λόγια για μένα. Είμαι -ήμουν- Έλληνας του εξωτερικού και αποφάσισα να επιστρέψω στην πατρίδα μας πριν περίπου 15 χρόνια. Δεν πήγα σε ελληνικό σχολείο αλλά γαλλικό. Για αυτό θα σας παρακαλέσω να με συγχωρέστε για όποια ορθογραφικά και λεκτικά λάθη θα βρείτε παρακάτω. Είμαι 49 χρονών, ελεύθερος επαγγελματίας γραφίστας. Ζω στον Μαραθώνα. Δεν είμαι ούτε οικονομολόγος ούτε βαμμένος πολιτικά.

Ομολογώ πως μέχρι πρόσφατα ήμουν αρκετά επηρεασμένος και μπερδεμένος με όσα άκουγα από πολιτικούς και ΜΜΕ. Ήμουν συντονισμένος στο ΣΚΑΙ και άκουγα προσεκτικά τις αναλύσεις του Μπάμπη Παπαδημητρίου. Επίσης, ήμουν από αυτούς που έβλεπαν τις προτάσεις του κ. Καρατζαφέρη με αρκετή συμπάθεια διότι σε όλο το χάος έλεγε κάτι λογικό και διαφορετικό. Μέχρι που άκουσα και την άποψη του Κου Καζάκη και ξαφνικά έγινε το κλικ. Μη βιαστείτε, δεν έγινε το κλικ επειδή μόνο συμφωνούσα και άνοιξαν τα μάτια μου. Το κλικ έγινε σε βαθύτερο επίπεδο διότι αντιλήφθηκα πράγματα που δεν μπορούσα να εκφράσω και να τοποθετήσω πριν.

Τι έγινε? έψαξα το ιστορικό του Κ. Καζάκη, και μπήκα στην ιστοσελίδα http://seisaxthia.blogspot.com/ όπου βρήκα και άλλες αναλύσεις και γνώμες. Αυτές οι γνώμες ήταν πάλι του τύπου κομματικές (αρκετά αριστερά θα έλεγα), κάτι που με ενόχλησε και για το οποίο έγραψα κάποια σχολεία (http://seisaxthia.blogspot.com/2011/06/blog-post_4206.html?showComment=1307347554033#c2497283430507096285).

Εκεί έγινε το κλικ, και είδα ακόμα πιο ξεκάθαρα κάποια πράγματα. Όχι πως τώρα διαφωνώ με τις θέσεις του κ. Καζάκη, τον οποίο εκτιμώ βαθύτατα, αλλά γιατί αυτό που πάει να γίνει είναι μια επανάληψη του συστήματος που έχουμε βιώσει μέχρι τώρα. Θα προσπαθήσω να σας το εξηγήσω και να το αναλύσω.

Θα συμφωνήσουμε όλοι νομίζω πως το πολιτικό σύστημα όπως είναι τώρα δεν εκφράζει σχεδόν κανέναν από μας. Μιλάμε για δημοκρατία και για κάτι άλλο χωρίς να γνωρίζουμε τι ακριβός θέλουμε. Ο ένας θα πάει -πάλι- δεξιά, και ο άλλος -πάλι- αριστερά. Έτσι αρχίζουμε τον συλλογισμό μας με κακές βάσεις, οι οποίες θα μας φέρουν αργά ή γρήγορα στα ίδια αποτελέσματα. Σε τι συμφωνούμε?

1) Θέλουμε άλλες πολιτικές βάσεις.
2) Θέλουμε μέλλον για μας και τα παιδιά μας
3) Θέλουμε συμμετοχή στις αποφάσεις

Τα πολιτικά κόμματα δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να δώσουν λύσεις και όταν τις δίνουν αυτές δεν είναι ολοκληρωμένες. Φτιάχνουν το ένα και χαλάνε το άλλο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως δεν μπορείς να δώσεις ιδέες και λύσεις όταν οδηγείσαι από ιδεολογίες και δόγματα. Το δόγμα τυφλώνει και χωρίζει τους ανθρώπους. Η επιστήμη δεν έχει δόγματα και δεν χωρίζει. Δίνει λύσεις. Για να μπορέσεις να προτείνεις μια λύση, πρέπει να έχεις το μυαλό σου ανοιχτό. Έτσι ανοίγουν και οι ορίζοντες. Η ιδεολογία κλείνει τους ορίζοντες και εξυπηρετεί τους ολίγους. Δεν θα σας δώσω ακραία παραδείγματα του τύπου «Zeigeist» που αν και πολύ ωραία σαν ιδέα, θα χρειαστούν πολλές γενιές να γίνουν πραγματικότητα (για αυτό και μόνο τα λέω «ακραία»). Το θέμα είναι τι είναι εφικτό και τι μπορούμε να κάνουμε τώρα. Υπάρχουν ριζοσπαστικές κινήσεις που θα μπορούσαν να δώσουν λύσεις και για τις οποίες θα μας ζήλευαν σε ολόκληρο τον κόσμο. Εφόσον πετάξουμε όλοι τα κομματικά μας βαρίδια...

Για να αρχίσουμε, ας φανταστούμε μια κοινωνία χωρίς κόμματα. Έχουμε όλοι μας ανάγκες, και προτεραιότητες ζωής. Ποιες είναι αυτές? Ας αρχίσουμε με την απογραφή. Τι έχουμε, τι θέλουμε. Αν και έχουμε όλοι διαφορετικές απόψεις, υπάρχουν πολλές κοινές απαιτήσεις. Όλοι θέλουμε σωστή παιδεία, υγεία, εργασία, κλπ... Η διαφορά μας είναι στο πως θα τα υλοποιήσουμε και να τα εφαρμόσουμε. Αν ξεχάσουμε τις ιδεολογίες και καλέσουμε επιστήμονες θα βρούμε λύσεις. Απελευθερωμένοι από τις κομματικές παρωπίδες θα δούμε και θα ανακαλύψουμε πρωτότυπες λύσεις που ποτέ άλλοτε δεν είχαμε σκεφτεί. Θα απελευθερωθούμε πραγματικά.

Τι προτείνω: Μια κοινωνία όπου το κράτος θα αξιολογείται όχι μόνο με οικονομικούς δείκτες αλλά πρωτίστως με δείκτες ευημερίας. Δεν το ανακάλυψα εγώ, το πρότειναν επιστήμονες και στοχαστές πριν από μένα. Αντί λοιπόν να κρίνεται ένα κράτος μόνο με τις οικονομικές του αποδόσεις, θα κρίνεται βάση της ευτυχίας και ευημερίας των πολιτών του.

Πως γίνεται? Φτιάχνουμε κοινά αποδεκτούς στόχους σε κάθε ενότητα. Παιδεία, υγεία, εργασία, περιβάλλον ... κλπ. Τα βάζουμε online και τα ψηφίσουμε ή τα βαθμολογούμε. Έτσι βρίσκουμε τι θέλουμε και ποιες είναι οι προτεραιότητές μας σε κάθε επίπεδο του κράτους. Χωριστές απαιτήσεις για την κάθε ενότητα. Επιλέγουμε αναγνωρισμένους επιστήμονες και σοφούς ανάλογα με τις ειδικότητες τους. Δημιουργούνται επιτροπές και βγάζουν ένα πόρισμα με οδηγίες για το πως πρέπει να γίνει. Ψηφίζεται πάλι online. Εκεί επιλέγουμε έναν άνθρωπο (ας τον πούμε «υπουργό») ο οποίος θα έχει την εντολή της επιτροπής και ικανότητες για να εφαρμόσει τα σχέδια.

Ο κόσμος -Λαός- θα γνωρίζει τους στόχους. Ο «υπουργός» επίσης. Ο υπουργός θα αμείβεται με βασικό μισθό. Στο τέλος του χρόνου θα βαθμολογείται πάλι online από τους πολίτες. Αν έπιασε τους στόχους του (ή έχει καλή βαθμολογία) τότε του δίνουμε ένα μεγάλο bonus της τάξης του ενός μέχρι 5 εκ. Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά.

1) Ο Υπουργός δεν φοβάται πλέον το «πολιτικό κόστος» αφού εκτελεί εντολές δικές μας ή της επιτροπής (την οποία εμείς πάλι θα ψηφίζουμε)
2) Έχει νόμιμο κίνητρο. Αντί να τα φάει όπως κάνουν τώρα χωρίς να δείξουν έργο, θα τα φάει νόμιμα έχοντας δείξει αποτελέσματα. Χαλάλι του.
3) Δεν θα υπάρχει ανάγκη για περιορισμούς θητείας. Με κακή βαθμολογία θα απολύονται. Όσοι είναι καλοί θα παραμένουν για όσο διάστημα κρίνει ο κόσμος πως είναι «καλοί».
4) Οι υπουργοί γίνονται υπάλληλοί μας και όχι το αντίστροφο όπως είναι τώρα.
5) Σε θέματα ΠΧ εξωτερικής πολιτικής (όπως και σε όλα τα άλλα), θα υπάρχουν αντίλογοι μόνο στο στάδιο του προγραμματισμού. Όταν δοθεί η εντολή, η χώρα θα έχει ενιαία φωνή και κύρος προς τα έξω.

Αυτές λίγο πολύ είναι οι δικές μου προτάσεις. Ελπίζω πάνω σε αυτές να δημιουργηθεί διάλογο και να ακουστούν κι άλλες ιδέες και απόψεις. Πρέπει να είμαστε ανοιχτοί και ενωμένοι. Όλα όσα ανέφερα είναι εφικτά τόσο από άποψη τεχνολογίας όσο και της γρήγορης εφαρμογής. Από συνταγματική άποψη δεν γνωρίζω τι χρειάζεται. Θα τα ξέρουν άλλοι καλύτερα. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να σταματήσουμε να τα βλέπουμε κομματικά, αλλά με δείκτες ευημερίας και ευτυχίας.

Προσκαλέστε επιστήμονες από όλες τις ειδικότητες. Προσκαλέστε συνταγματολόγους. Ας ακούσουμε γνώμες. Το μέλλον είναι στα χέρια μας να το φτιάξουμε.

Σας ευχαριστώ που με διαβάσατε, και μπράβο μας σε ότι κάναμε τις τελευταίες 11 ημέρες. Πρέπει να συνεχίσουμε, δεν θα αντέξουν για πολύ ακόμα. Εμείς έχουμε πολύ δουλεία αλλά το αξίζει. Ξυπνήσαμε.

Φιλικά,

Μιχάλης Δεβανάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου