Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Κρίση πανικού

Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται η κυβέρνηση, μόλις μία εβδομάδα πριν από την κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Σταθερότητας στη Βουλή, αλλά και στον απόηχο των μαζικών διαδηλώσεων που πραγματοποίησαν οι «Αγανακτισμένοι» στην πλατεία Συντάγματος.
Ο Γιώργος Παπανδρέου δέχεται σφοδρές πιέσεις από την Ε.Ε. για την εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής συναίνεσης, ώστε να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές που επιτάσσει η τρόικα.
Ωστόσο, κάτι τέτοιο στην παρούσα χρονική συγκυρία φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο, εξαιτίας του γεγονότος ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται αντιμέτωπος με τρία διαφορετικά μέτωπα, καθένα από τα οποία επιχειρεί να μπλοκάρει την υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.
«Φοβού τους Αγανακτισμένους…»
Το πρώτο μέτωπο ακούει στο όνομα «Αγανακτισμένοι»: η ιδιαίτερη δυναμική του κινήματος αυτού, το οποίο, με τις 500.000 συμμετοχές, «βούλιαξε» την πλατεία Συντάγματος κατά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Κυριακής, έχει αιφνιδιάσει την κυβέρνηση.
Σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει γέφυρες αλλά και να κατευνάσει την οργή των εξοργισμένων πολιτών, οι οποίοι δεν τα βάζουν μόνο με την κυβερνητική πολιτική, αλλά επιτίθενται και ενάντια στα φαινόμενα της διαφθοράς και της ατιμωρησίας συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων, ο πρωθυπουργός δεν δίστασε να επαναφέρει στο τραπέζι το σενάριο της διεξαγωγής δημοψηφίσματος, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συναίνεση στην ψήφιση του λεγόμενου «Μνημονίου 2».
Χαρακτήρισε, μάλιστα, τον λαό «σύμμαχο της κυβέρνησης», επισημαίνοντας ότι «δικαίως πολλοί αγανακτούν με όσα βιώνουν».
«Είμαι έτοιμος για τις μεγάλες αλλαγές που θα προωθήσουμε, να αξιοποιήσουμε ακόμα και τον θεσμό του δημοψηφίσματος, για την ευρύτερη δυνατή συναίνεση ή και τη γνώμη, όπως προβλέπει το σημερινό μας Σύνταγμα» δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου, δίνοντας, παράλληλα, εντολή στον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, να επιφέρει τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις, ώστε να μπορεί ανά πάσα στιγμή να ενεργοποιηθεί ο θεσμός του δημοψηφίσματος.
«Φλερτ» με τη Ν.Δ.
Ένα δεύτερο μέτωπο, το οποίο καλείται να κλείσει ο πρωθυπουργός εν όψει της κατάθεσης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος στη Βουλή, αφορά στην προσέγγιση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Γ. Παπανδρέου επιχειρεί να χώσει από το παράθυρο σε ρυθμούς συναίνεσης τη Ν.Δ., όταν την ίδια ώρα ο πρόεδρος του κόμματος, Αντώνης Σαμαράς, δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία, υπογραμμίζοντας ότι μοναδική διέξοδος παραμένει η αναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι ζητεί συναίνεση με κάθε τρόπο, «ακόμη και με κοινές ομάδες εργασίας», μια προοπτική που είχε συζητηθεί εκτενώς και κατά την πρόσφατη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών.
Κι αν ο Γ. Παπανδρέου πιέζεται μία φορά από τους Ευρωπαίους εταίρους, ώστε να υπάρξει σύμπνοια όλων των πολιτικών κομμάτων στην υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, το pressing που ασκεί η Ε.Ε. προς τον Αντώνη Σαμαρά είναι πολλαπλάσιας ισχύος.
Μετά τον πρόεδρο της Κομισιόν, Jose Manuel Barroso, αλλά και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Wilfried Martens, σήμερα ήρθε η σειρά των κ.κ. Juncker και Rehn να επισημάνουν με δηλώσεις τους την ανάγκη να υπάρξει μια «εγκάρδια συνεννόηση» μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, ζητώντας από τον κ. Σαμαρά να ρίξει, με απλά λόγια, νερό στο κρασί του.
Και στο βάθος το ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Την ίδια στιγμή, πονοκέφαλο προκαλεί στον πρωθυπουργό και το εσωκομματικό μέτωπο, το οποίο «ξεδιπλώνεται» κατά τη σημερινή συνεδρίαση τόσο του Πολιτικού Συμβουλίου στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. όσο και του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας του Κινήματος στη Βουλή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο στόχαστρο αρκετών βουλευτών της συμπολίτευσης αναμένεται να βρεθεί για ακόμη μία φορά ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος θα υποχρεωθεί να δώσει εξηγήσεις σχετικά με τις επιταγές του νέου μνημονίου.
Ο ίδιος, πάντως, αναμένεται να προτείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, μείωση του αφορολόγητου για την καθιέρωση Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας στα 100.000 ευρώ.
Ωστόσο, και σε αυτή την περίπτωση, ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει, σύμφωνα με εκτιμήσεις, να ακολουθήσει μια πολιτική κατευνασμού, προκειμένου να αποφύγει ανεπιθύμητες «διαρροές» κυβερνητικών βουλευτών κατά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου στις 15 Ιουνίου.
Ήδη, πρότεινε την υιοθέτηση εναλλακτικών προτάσεων για την άμβλυνση των σκληρών μέτρων που προωθεί η τρόικα. Συγκεκριμένα, οι προτάσεις αυτές θα αφορούν στο ύψος του αφορολόγητου εισοδήματος, τη μείωση των εργαζομένων στο Δημόσιο, τη μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών στην υψηλή κλίμακα του Φ.Π.Α., από την οποία, όπως είπε, θα εξαιρεθούν πάντως τα τρόφιμα.
zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου